Gönderi Kuralları
Dergide yer alacak yazılar; eğitim, toplum, yaşam, kültür, sanat, spora dair akademik olmayan, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı kurumlarda görev yapan öğretmenler tarafından kaleme alınan hikâye, anı, deneme, şiir, gezi yazısı, fotoğraf sanatı, resim, eğitimde iyi uygulamalar, köşe yazısı, başarı hikâyeleri ve benzeri türde olmalıdır.
- İçeriğin uygunluğu: İçerikte yer alan yazılar eğitim, toplum, yaşam ve kültüre dair akademik olmayan, öğretmenler tarafından kaleme alınan özgün ürünler olmalıdır. İçeriklerde editörler tarafından düzenleme yapılabileceği bilinmelidir.
- Doğruluk: İçerikte yer alan bilgilerin doğru olması gereklidir. Yanlış bilgi içeren içeriklerin sorumluluğu gönderen kişiye aittir. Yanlışlık tespit edilen içerikler kabul edilmez veya dergiden kaldırılır.
- Özel hayat – Kişilik haklarına saygı: Kişilerin özel hayatlarını yansıtan, 3. şahısların kişilik haklarına saldırı niteliği taşıyan, herhangi bir kişi ya da kurumu etkileme ihtimali olabilecek T.C. Anayasası ve kanunlarına aykırı içerikler yayınlanamaz. Bu kurallara uyulmaması hâlinde gerekli cezai yaptırımların uygulanmasını eser sahibi kabul etmiş sayılır.
- Dil ve anlatıma uygunluk: İçerik, Türkçe dil bilgisi kurallarına uygun şekilde sade ve anlaşılır yazılmalıdır (bkz: http://www.tdk.gov.tr).
- Yasalara ve genel ahlaka uygunluk: İçerikler anayasa ve yasalara aykırı unsurlar içeremez. Çocukların ruhsal ve fiziksel gelişimini olumsuz yönde etkileyecek, millî ve manevi değerlere uygun olmayan hiçbir öğe içerikte yer almamalıdır.
- Telif hakları: Telif hakkı üçüncü şahıslara ait olan, üçüncü kişilerden fikrî mülkiyet hakları kullanıcı tarafından devralınmamış olan veya telif hakkı sahibinden gerekli izinlerin alınmadığı içerikler siteye gönderilmemelidir. Üçüncü şahıslara ait eserlerin sitede paylaşılması hâlinde tüm sorumluluk eseri gönderen kişiye aittir.
- Kullanım hakkı: Öğretmenler tarafından yazılan eserlerin metin sorumluluğu eser sahibine, her türlü kullanım hakkı Millî Eğitim Bakanlığına ait olacaktır. Bakanlık yetkilileri tarafından gönderilen eser üzerinde uygun olmadığı düşünülen bölümler ile ilgili, ekleme, çıkarma, değiştirme yapılabilir.
Fotoğrafınızı aşağıdaki başlıkları içerecek şekilde yükleyiniz.
Fotoğraf: Öğretmenin kendisi tarafından çekilmiş, 300 dpi çözünürlüğe sahip, sanatsal içerikli fotoğraflar olmalıdır. Çocuk/çocukların olduğu fotoğraflar kullanılmayacaktır. Fotoğrafta yer alan kişi/kişilerden ıslak imzalı izin belgesi alınmalı ve bu belge de sisteme yüklenmelidir.
Fotoğrafın hikâyesi: Fotoğraf; yer, zaman, durum ve olay bildiren kısa bir bilgilendirme yazısı ile birlikte gönderilmelidir.
Fotoğrafı çeken kişi: Fotoğrafı çeken kişinin adı, soyadı, branşı, okul adı, telefonu ve mail adresi yazılmalıdır.
Şiirinizi aşağıdaki başlıkları içerecek şekilde yükleyiniz.
Şiir Başlığı: Şiirin bir başlığı olmalıdır.
Şiir: Daha önce herhangi bir mecrada paylaşılmamış, genel paylaşım ilkeleri doğrultusunda öğretmenlerin kendileri tarafından kaleme alınmış şiirler gönderilmelidir.
Şiir yazarının adı soyadı: Şiir yazarının adı, soyadı, branşı, okul adı, telefonu ve mail adresi yazılmalıdır.
Öğretmenlerin uyguladığı sosyal sorumluluk projeleri, yapmış oldukları eğitim materyali tasarım çalışmaları, eğitimde iyi uygulamaları ile ulusal veya uluslararası ölçekte fark yaratan çalışmalarına yer verilir.
Çalışmanızı aşağıdaki başlıkları içerecek şekilde yükleyiniz.
Proje sahibi: Proje sahibinin adı, soyadı, branşı, okul adı, telefonu ve mail adresi yazılmalıdır.
Proje adı: Projenizin adı belirtilmelidir.
Proje amacı: Projenin hangi ihtiyacı nasıl karşıladığı, projenin etkilerinin neler olduğu ve önemi yazılmalıdır.
Proje özeti: Proje özeti 500 kelimeyi geçmemelidir. Özette projenin nasıl başladığı, hangi düşünce ya da olay üzerine yola çıkıldığı, sürecin nasıl ilerlediği, proje kapsamında ne gibi çalışmalar yapıldığı, hâlâ devam edip etmediği, yarattığı etki vurgulanmalıdır.
Proje ile ilgili fotoğraflar: Projenize ait en fazla 10 adet fotoğraf, 72 dpi çözünürlükte yüklenmelidir.
Materyal tasarımında;
Çalışmanızı aşağıdaki başlıkları içerecek şekilde yükleyiniz.
Materyal sahibinin adı soyadı: Proje sahibinin adı, soyadı, branşı, okul adı, telefonu ve mail adresi yazılmalıdır.
Materyalin adı: Materyalinizin adı belirtilmelidir.
Materyalin hitap ettiği yaş grubu: Hitap ettiği yaş grubu belirtilmelidir.
Eğitim kademesi: Eğitim kademesi belirtilmelidir.
Dersin adı: Dersin adı belirtilmelidir.
Materyalin konusu: Afet eğitimi, su döngüsü vb. belirtilmelidir.
Öğrenme/öğretme ortamında uygulanması: Materyalin hizmet ettiği alan/alanlar (okuma yazma, matematik, öz bakım becerileri, günlük yaşam becerileri, iletişim becerileri vb. alanlar), bu alanda kullanılmasının neden önemli olduğu, Türkiye’de ve yurt dışında bu alanda yapılan çalışmaların olup olmadığı, materyalin hangi malzemeden (ahşap, plastik vb.) yapıldığı, nasıl kullandığı ile ilgili bilgilendirme yazısı yazılmalıdır.
Materyale ait fotoğraflar: Materyalin fotoğrafı ve nasıl kullanıldığı ile ilgili en fazla 10 adet fotoğraf, 72 dpi çözünürlükte yüklenmelidir.
* * Materyalin maddi kazanç amacıyla tasarlanmamış olması gerekmektedir.
Çalışmanızı aşağıdaki başlıkları içerecek şekilde yükleyiniz.
Anı sahibinin adı soyadı: Anı sahibinin adı, soyadı, branşı, okul adı, telefonu ve mail adresi yazılmalıdır.
Anı başlığı: Anınızın başlığı belirtilmelidir.
Anı: Öğretmenlerin bizzat kendi yaşadıkları, okuyucuda ilgi uyandıracak, onu eğlendirecek ya da düşündürecek, en fazla 500 sözcükten oluşan yazılar gönderilmelidir.
Fotoğraf: Varsa anı ile ilgili fotoğraflar (72 dpi çözünürlükte) eklenebilir.
Çalışmanızı aşağıdaki başlıkları içerecek şekilde yükleyiniz.
Eser sahibinin adı soyadı: Eser sahibinin adı, soyadı, branşı, okul adı, telefonu ve mail adresi yazılmalıdır.
Konu Başlığı: Yazınızın başlığı belirtilmelidir.
Köşe Yazısı: Yazılar belirlenen bir tema ya da o ay içerisinde yer alan belirli gün ve haftalar ile ilgili, öğretmenin görüşlerini, düşüncelerini -ayrıntılara inmeden- meslektaşlarına anlatacağı 500 sözcüğü geçmeyecek şekilde hazırlanmalıdır.
Fotoğraf: Yazı içeriğine uygun fotoğraf/fotoğraflar (72 dpi çözünürlükte) eklenebilir.
Çalışmanızı aşağıdaki bilgileri içerecek şekilde yükleyiniz.
Öğretmenin yaşadığı, gittiği, gezdiği, gördüğü, görev yaptığı il ya da bir ilçe ile ilgili düz yazı şeklinde hazırlanmış ve mutlaka fotoğraflar ile desteklenmiş seyahat yazıları olmalıdır. Eser sahibinin adı, soyadı, branşı, okul adı, telefonu ve mail adresi yazılmalıdır.
Burada dikkat edilmesi gerekenler: İl ya da ilçenin;
– Nesi meşhur?
– Kısaca tarihçesi, adının nereden geldiği
– Doğası,
– Kültürel özellikleri,
– Yöreye ait geleneksel çocuk oyunları (kısaca yazılmalıdır),
– Mutfağı, lezzetleri ya da varsa özel bir yemeği (varsa belki kısaca tarifi eklenebilir),
– Gezilmesi gereken tarihi ve kültürel yerleri,
– Bu il ya da ilçeye gidilirse muhakkak yapılması gereken bir aktivite, görülmesi gereken bir yer,
-Bu yörede insanlar nasıl vakit geçirir, neler yapar? gibi bilgilerin metin içinde yer alması beklenmektedir.
Çalışmanızı aşağıdaki bilgileri içerecek şekilde yükleyiniz.
Sanat, spor, bilim, teknoloji vb. alanlardan birinde çalışma yapan öğretmenlerimizin desteği ile hayatı değişen öğrencileri konu edinen bu bölümde öğretmenlerimizin öğrencileri ile yaşadıklarını anlatmaları beklenmektedir. Eser sahibinin adı, soyadı, branşı, okul adı, telefonu ve mail adresi yazılmalıdır.
– Öğretmenin öğrencisinde fark ettiği neydi?
– Birlikte ne gibi çalışmalar yaptılar?
– Öğrencisini nasıl yönlendirdi?
– Bu süreç nasıl ilerledi?
– Karşılaşılan zorluklar nelerdi?
– Öğretmenin dokunuşu ile öğrencinin hayatı nasıl değişti?
– Öğrenci şu anda neler yapıyor? gibi sorulara cevap verecek nitelikte bir yazı olmalıdır.
Varsa fotoğraf/fotoğraflar kullanılabilir (Fotoğraf kullanılacaksa mutlaka izin belgesi alınması gerektiği unutulmamalıdır).
Çalışmanızı aşağıdaki başlıkları içerecek şekilde yükleyiniz.
Deneme Sahibinin Adı Soyadı: Eser sahibinin adı, soyadı, branşı, okul adı, telefonu ve mail adresi yazılmalıdır.
Denemenin Başlığı: Denemenizin bir başlığı olmalıdır.
Deneme: Daha önce herhangi bir mecrada paylaşılmamış, genel paylaşım ilkeleri doğrultusunda öğretmenlerin kendileri tarafından kaleme alınmış, 1000 sözcüğü geçmeyecek denemeler gönderilmelidir.