DUYGU REGÜLASYONU
Eposta :

DUYGU REGÜLASYONU

Duygu regülasyonu, doğumdan itibaren ihtiyaçların karşılanması ile gelişmeye başlar. İlk çocukluk döneminden itibaren duyguların tanınması ve anlamlandırılması ile gelişimi devam eder. Ergenlik döneminde ise hormonal değişimler, beyin gelişimi ve kimlik arayışı gibi yoğun süreçlerle birlikte zorlayıcı duygular da sıkça yaşanır. Bu dönemde duygu düzenleme mekanizmalarının tam olarak gelişmemiş olması, ergenlik döneminde duyguların kontrol edilmesinde güçlüklere neden olabilir.

Öğrenciler, duygularını düzenlemekte zorlandıklarında şu tip davranışlar sergileyebilir: öfke patlamaları, arkadaşlarıyla tartışma, agresif davranışlar, akademik beklentilerden ya da sosyal durumlardan kaynaklanan yoğun kaygı, grup içinde kendini ifade etmekte zorlanma, sosyal geri çekilme, derslere ilgisizlik ya da düşük motivasyon, özellikle grup baskısı sebebiyle veya aidiyet duygusu arayışıyla uygunsuz davranışlara yönelme eğilimi…

Öğrenciler sınıfta duygusal zorluklarla karşılaştıklarında öğretmen bunun nedenini anlamaya çalışmalı, duygularını düzenleme konusunda onlara yardımcı olmalıdır. Bu sayede öğrenciler benzer durumlarla karşılaştıklarında duygularını daha kolay düzenleyebilirler. Sınıfta olumlu duygu regülasyon becerileri sergileyen öğrencileri takdir etmek bu davranışların artmasını sağlayabilir.

Öğretmenler, öğrencilerine her duygunun normal olduğunu hissettirmeli ve duygularını paylaşmaları için onları cesaretlendirmelidir. Öğrencilerin duygusal farkındalıklarını artırmaya ve kendilerini farklı yollarla ifade edebilmelerine olanak tanıyan çalışmalar yapmak (nefes egzersizleri, yazma etkinlikleri, duygu tablosu kullanımı, duygu kartları, duygusal termometre, duygu paylaşım oturumları vb.) yaşam boyu duygu regülasyon becerilerini geliştirmelerine katkı sağlar.

Özetleyecek olursak öğretmenler sadece akademik bilgi aktaran değil aynı zamanda öğrencilerin duygusal gelişimine de yön veren rehberlerdir. Sınıf ortamında yarattıkları güvenli ve destekleyici atmosfer, öğrencilerin kendilerini güvende hissetmelerini, duygularını özgürce ifade etmelerini ve sosyal becerilerini geliştirmelerini sağlar.

Kaynakça:

  1. Cozolino, L. (2022). İnsan ilişkilerinin nörobilimi, Psikoterapi Enstitüsü Eğitim Yayınları. (Orijinal baskı 2014)
  2. Gander, M., & Gardiner, H. (1993). Çocuk ve ergen gelişimi (1. baskı). İmge Yayıncılık. 
  3. Gordon, T. (2013). Etkili öğretmenlik eğitimi (5. baskı). Profil Yayıncılık. 
  4. Kara, A., & Sığırtmaç, A. (2022). Çocukların duygu düzenleme becerileri ve problem davranışları ile öğretmen ve ebeveynlerinin duygu düzenleme ve öğretmenlerin sınıf yönetimi becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 83. https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/2077691
  5. Southam, M. (2014). Çocuklarda ve ergenlerde duygusal düzenleme, Nobel Yayınevi.

 

Gülizar TUNÇ - İstanbul