İL EĞİTİM TARİHİ MÜZELERİ
Gençlerimizin; millî, manevi ve kültürel değerleri benimseyen, koruyan ve geliştiren; eski ve yeni sanat ve kültür eserleri, müze ve anıtlar gibi millî değerlerimizi tanıyan, dünü ve bugünü arasında nesneler ile bağlantı kurarak mazisini öğrenen, mantık ve beğeni duygusu gelişmiş bireyler olarak yetiştirilmeleri amacıyla, Millî Eğitim Bakanlığı Okul Müzeleri Yönergesi çerçevesinde her ilde bir “İl Eğitim Tarihi Müzesi” oluşturulması ve bu alanların eğitim öğretim amacıyla da kullanılması planlanmıştır.
24 Nisan 2017 tarihi itibariyle başlayan çalışmalar neticesinde 24 Kasım 2017 tarihinde 81 ilde 81 İl Eğitim Tarihi Müzesi olarak açılmıştır. Bu planlama çerçevesinde, her ilde bir değerlendirme komisyonu kurulmuş, ilde yer alan ve kuruluş tarihi en eski lise binası başta olmak üzere uygun okul veya kurumlar tespit edilerek burada bir müze kurulması kararlaştırılmıştır.
Proje takvimine göre, 12 Mayıs 2017 tarihi itibariyle 64 Anadolu Lisesi, 14 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi,1 İmam Hatip Ortaokulu ve 2 de Halk Eğitimi Merkezi olmak üzere 81 ilde 81 okul/kurum müze alanı olarak belirlenmiştir. 24 Kasım 2017 tarihi itibariyle 81 ilin 60’ında müze kuruluşları tamamlanmış ve müze açılışları yapılmıştır. 31 Aralık 2017 tarihi itibariyle 81 ilde 81 İl Eğitim Tarihi Müzesi’nin açılışı tamamlanmıştır.
Bu illerimizin bazılarında il ölçeğinin ötesinde bölge hatta ülke temsili niteliğinde düzenleme yapılmıştır. Konya ili buna örnek olup başarılı bir mekân düzenlemesi, fonksiyonel alan kullanımı yapıldığı müşahede edilmiştir.
Müzelerde yer alan eserlere ilişkin envanter kayıtları Genel Müdürlüğümüzce takip edilmiş olup 5 Aralık 2017 itibariyle, 11.119 obje kayıt altına alınmıştır. Bu objelerin % 35’ini “ders araç ve gereçleri”, % 35’ini “yazılı materyaller”, % 17’sini “görsel materyaller”, kalan % 13’ünü ise diğer materyaller oluşturmaktadır.
Kayıt altına alınan objelerin tarihlerine bakıldığında; objelerin % 1,5’lik bir bölümünün 1800-1900 yılları arasına,% 36’lık bir bölümünün 1900-1950 yılları arasına, % 50’lik bir bölümünün ise 1950 sonrasına tarihlendiği görülmüştür. Yaklaşık % 13’lük dilimde yer alan objelerin ise tarihleri belirlenememiştir. Tadilat veya taşınma gibi sebeplerle kapalı olanlar dışındaki müzelerimiz halen öğrencilerimizin ve halkımızın ziyaretine açıktır
Müzelerin eğitimimizdeki yeri yalnızca Eğitim Tarihi Müzeleri ile sınırlı değildir. Öğretim programları ve sanal müzeler vasıtasıyla öğrencilerimizin müze eğitimi alması ve onların daha fazla müzeye ulaşması hedeflenmiştir. Güzel sanatlar liselerinde Müze Eğitimi Dersi Öğretim Programı ile öğrencilere profesyonel müzecilik bilgileri kazandırılmaktadır. Değişen dünya şartları ve teknolojinin gelişmesine istinaden müzecilik de yeni bir boyut kazanmış ve sanal müze uygulamaları ile dünyanın herhangi bir yerindeki müzeyi gezmek de mümkün hâle gelmiştir. Millî Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün iş birliği çerçevesinde EBA’ da 53 müze ve ören yeri, sanal tur aracılığıyla öğrenci, öğretmen ve velilerin hizmetine sunulmaktadır.
www.eba.gov.tr üzerinden sanal gezinti yapılabilecek müze ve ören yerlerimiz:
Adana Arkeoloji Müzesi, Adıyaman Nemrut Ören Yeri, Aksaray Ihlara Vadisi Ören Yeri, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara Cumhurbaşkanlığı Millî Mücadele Sergisi, Ankara Cumhuriyet Müzesi, Ankara Etnografya Müzesi, Ankara Kurtuluş Savaşı Müzesi, Ankara Polis Müzesi, Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi, Antalya Müzesi, Bayburt Kenan Yavuz Etnografya Müzesi, Bitlis Ahlat Selçuklu Mezarlığı, Çanakkale Assos Ören Yeri, Çanakkale 1915 Hilali Ahmer Hastanesi Canlandırma Alanı, Çanakkale Anadolu Hamidiye Tabyası Çanakkale Savaşları Tarih Müzesi, Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, Çanakkale Kilitbahir Kale Müzesi, Çanakkale Mehmetçik Feneri, Çanakkale Troya Müzesi, Çocukça Şeyler: Geçmişten Günümüze Çocuk Oyuncak Sergisi, Çorum Müzesi, Çorum Boğazköy Müzesi, Çorum Boğazköy Hattuşaş Örenyeri, Denizli Hierapolis Örenyeri, Denzili Laodikei Örenyeri, Diyarbakır Gre Fılla Örenyeri,Eskişehir İl Halk Kütüphanesi Sanal Tur, Eskişehir Odunpazarı Modern Müze, Efes Müzesi İzmir, Erzincan Müzesi, Erzurum Müzesi, Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi, Gaziantep Arkeoloji Müzesi, Gökyay Vakfı Satranç Müzesi, Hatay Arkeoloji Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzeleri, İstanbul Türk İslam Eserleri Müzesi, İstanbul Havalimanı Müzesi, İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, İzmir Atatürk Müzesi, İzmir Efes Örenyeri, Konya Boncuklu Höyük, Konya Çatalhöyük Örenyeri, Malatya Arslantepe Örenyeri, Mersin Müzesi, Nevşehir Göreme Örenyeri, Samsun Gazi Müzesi, Şanlıurfa Göbeklitepe Ören Yeri, Şanlıurfa Karahantepe, Şanlıurfa Müzesi, Uşak Müzesi ve Van Müzesi.