CUMHURİYET EĞİTİM MÜZESİ
Eposta :

CUMHURİYET EĞİTİM MÜZESİ

Millî Eğitim Bakanlığına bağlı önde gelen müzelerimizden birisi İzmir Cumhuriyet Eğitim Müzesidir.  1820-1850 yılları arasında Vartanyan İlkokulu, Cumhuriyetin ilk yıllarında Duatepe İlkokulu ve daha sonra uzun yıllar İzmir İl Millî Eğitim Müdürlüğü arşiv binası olarak kullanılan bina 1996 yılında eğitim müzesi olarak faaliyetine başladı. 2017 yılında restore edilerek tematik ve interaktif bir okul dışı öğrenme ortamı olarak bugünkü hâlini aldı.

Müze temalara göre düzenlenmiş çeşitli bölümlerden oluşmaktadır. Türk Bilginleri Salonu; heykeller, ışıklı panolar ve duvardaki görselleri içermektedir.  Salonun güneyinde,  duvarda levhalar altında ışıklandırılmış sergi objeleri ile  bütünleşen  etkileşimli bilgilendirme  panosu bulunmaktadır.  Salonun kuzeyinde ise, yan yana konumlanmış  iki  mekân yer alır. Bunlar, Yazının İcadı ve İlkokullar Salonu ile Felsefe ve Bilgelik Arayışı Salonudur.

Eski Türklerde Eğitim Salonu’nda Göktürk,  Uygur, Hun uygarlıklarının eğitim anlayışı, duvardaki panolar ve etkileşimli dijital sergi masaları aracılığı ile anlatılmaktadır. Holün iki yanında birbirine geçişli ikişer oda yer almaktadır.Doğudakiler, Medrese ve Sıbyan Mektebi Salonu ile Mesleki Eğitim Ocağı: Ahilik Salonu’dur. Medrese ve Sıbyan Mektebi Salonu’nda konu ile ilgili minyatürlere ve bilgilendirme panolarına yer verilmiştir. Ahilik Salonu’nda levhalar ve multivizyon gösterimi ile ziyaretçiler aydınlatılmaktadır.

Enderun Mektebi Salonu’nda bilgilendirme panosu ile daktilo, fotoğraf makinesi, lambalı radyo, televizyon gibi objeler izleyicileri geçmişe götürmektedir. Eğitimde Modernizasyon Salonu’nda dönemin çalışmalarını ve kuruluşlarını tanıtan panonun yanı sıra, 1920 ve 1926 yılları arasına ait Osmanlıca karne ve tasdikname örnekleri de yer almaktadır. Bu salondan geçilen Tevhidi Tedrisat ve Modern Türkiye Salonu’nda Atatürk tahta başında harf inkılabını anlatır şekilde modellenmiştir.

Bu salonun karşısında Sinema Salonu bulunmaktadır. Hedef kitlesi özellikle ilköğretim öğrencileri olan müze Türkçe ve İngilizce olarak bilgilendirme yapmaktadır.

 

Müze faaliyetlerimizden bazıları:

1.           Müze kiti eşliğinde “Hazine Avı” etkinliği,

2.           Eğitim tarihi sunumları,

3.           Sümerce kil tablet atölyesi,

4.           Anadolu ritimleri ve halk oyunları figür atölyesi,

5.           Dilimizin zenginlikleri atölyesi,

6.           Türk tarihi, Türk mitolojisi ve Türk Halk Bilimi sunumları,

7.           Yurtdışından gelen öğrenci, öğretmen ve misafirler için Türk kültürü tanıtım sunumu,

8.           Anadolu’nun tarihî mekânları ve ören yerleri sunumu,

9.           Yazar öğrenci buluşmaları,

10.         Çalıştaylar,

11.         Veli akademileri,

12.         Seramik, minyatür, maket ve resim sergileri,

13.         Eğitici destekli dijital kaçış oyunu,

14.         Söyleşiler,