MÜZE DÜNYASINA HOŞ GELDİNİZ!

Eğitim Müzeleri 18-24 Mayıs Özel Sayısı - MÜZE DÜNYASINA HOŞ GELDİNİZ!

Müzeler; insanlığın geçmişini, kültürünü ve sanatını yansıtan, geçmişten günümüze ışık tutan, adeta bir zaman kapsülü gibi değerler barındıran mekânlardır. Her bir müze, içinde barındırdığı eserlerle o dönemin ruhunu ve insanın yaratıcılığını gözler önüne serer. Bu eserler aracılığıyla insanlar; geçmişle bağlantı kurar, tarihin derinliklerine yolculuk yapar ve yeni ufuklar keşfederler. Müzeler sadece tarihî eserlerin sergilendiği yerler değildir; aynı zamanda bilimin ve keşiflerin merkezleridir. Arkeolojik buluntular, doğal tarih örnekleri, sanat eserleri ve daha birçok benzersiz eser, müzelerde ziyaretçilerini bekler.

Devamını Gör..
İL EĞİTİM TARİHİ MÜZELERİ

Eğitim Müzeleri 18-24 Mayıs Özel Sayısı - İL EĞİTİM TARİHİ MÜZELERİ

Gençlerimizin; millî, manevi ve kültürel değerleri benimseyen, koruyan ve geliştiren; eski ve yeni sanat ve kültür eserleri, müze ve anıtlar gibi millî değerlerimizi tanıyan, dünü ve bugünü arasında nesneler ile bağlantı kurarak mazisini öğrenen, mantık ve beğeni duygusu gelişmiş bireyler olarak yetiştirilmeleri amacıyla, Millî Eğitim Bakanlığı Okul Müzeleri Yönergesi çerçevesinde her ilde bir “İl Eğitim Tarihi Müzesi” oluşturulması ve bu alanların eğitim öğretim amacıyla da kullanılması planlanmıştır.

Devamını Gör..
TÜRKİYE’NİN İLK MÜZESİ

Eğitim Müzeleri 18-24 Mayıs Özel Sayısı - TÜRKİYE’NİN İLK MÜZESİ

Müzeler, toplumların ve insanlığın her alandaki gelişiminin ve değişiminin izlerini taşır. Bu nedenle de toplumun hafızasını barındıran mekânlardır. Ülkemizde müzecilik faaliyetlerinin başlangıcı sayılan ve modern anlamda ilk Türk müzesi olan İstanbul Arkeoloji Müzesinin kuruluşu Mecmaı Asarıatikaya (Eski Eserler Koleksiyonu) dayanmaktadır. Padişah Abdülmecit’in 1845 yılında Yalova gezisi sırasında gördüğü Doğu Roma yazıtlarını İstanbul’a naklettirmesi üzerine eserler, 1846 yılında Osmanlı Devleti’nin o güne kadar silah deposu (Harbiye Ambarı) olarak kullandığı Aya İrini’de toplanmaya başlandı.

Devamını Gör..
ANKARA 75. YIL CUMHURİYET EĞİTİM MÜZESİ

Eğitim Müzeleri 18-24 Mayıs Özel Sayısı - ANKARA 75. YIL CUMHURİYET EĞİTİM MÜZESİ

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 1998 yılında Türkiye’de bir ilk olarak faaliyete geçirilen 75. Yıl Cumhuriyet Eğitim Müzesi, Sıhhiye’de, Ankara Atatürk Lisesi yanındaki geniş bahçe içinde, tek katlı müstakil bir binada hizmet vermektedir.

Devamını Gör..
GÜMÜŞHANE İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Eğitim Müzeleri 18-24 Mayıs Özel Sayısı - GÜMÜŞHANE İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Tarihî İpek Yolu üzerinde bulunan Gümüşhane, özellikle gümüş madeni işletmeciliği ve barındırdığı darphane ile Osmanlı Devleti için önemli bir sancaktı. Süleymaniye Mahallesi olarak adlandırılan Antik Gümüşhane’de 1899 yılı Trabzon Vilayet Salnamesi’ne göre 69’u merkezde 103’ü kaza ve nahiyelerde olmak üzere 172 mektep; 3’ü merkezde 7’si kaza ve nahiyelerde 12 medrese, 2 ilkokul ve 1 rüştiye bulunuyordu. İlin ilk Anadolu lisesi ise 1985 yılında Gümüşhane Anadolu Lisesi adıyla eğitime başlamıştır. Okulun ismi 1986 yılında Ali Fuat Kadirbeyoğlu Anadolu Lisesi olarak değiştirildi.

Devamını Gör..
KOCAELİ İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Eğitim Müzeleri 18-24 Mayıs Özel Sayısı - KOCAELİ İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Asya ile Avrupa kıtaları arasında önemli kara ve demiryolu güzergâhlarının kesiştiği bir yerde kurulan Kocaeli, bugün Marmara Bölgesi’nin ve yurdumuzun en önemli endüstri ve sanayi yerleşimlerinden biridir. Kocaeli’nin tarihi çok eski çağlara uzanır.

Devamını Gör..
YOZGAT İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Eğitim Müzeleri 18-24 Mayıs Özel Sayısı - YOZGAT İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Yozgat’ın şehirleşmesine katkıda bulunan en eski eğitim kurumu Abdul- Cabbarzade Ahmet Paşa tarafından yaptırılan Demirli Medresesi ile Kütüphanesi olmuştur. Yozgat’ta medreselerin dışında gerek vakfiyeler tarafından yaptırılan mahalle mektepleri gerekse devlet tarafından yaptırılan iptidai okullar ile bir rüştiye, bir idadi ve bir de darü‘l-muallimin bulunduğu görülmektedir. Toplam 300 olan iptidai mekteplerin 196 adedi II. AbdüIhamit Dönemi’nde yaptırılmıştır.

Devamını Gör..
CUMHURİYET EĞİTİM MÜZESİ

Eğitim Müzeleri 18-24 Mayıs Özel Sayısı - CUMHURİYET EĞİTİM MÜZESİ

Millî Eğitim Bakanlığına bağlı önde gelen müzelerimizden birisi İzmir Cumhuriyet Eğitim Müzesidir. 1820-1850 yılları arasında Vartanyan İlkokulu, Cumhuriyetin ilk yıllarında Duatepe İlkokulu ve daha sonra uzun yıllar İzmir İl Millî Eğitim Müdürlüğü arşiv binası olarak kullanılan bina 1996 yılında eğitim müzesi olarak faaliyetine başladı. 2017 yılında restore edilerek tematik ve interaktif bir okul dışı öğrenme ortamı olarak bugünkü hâlini aldı.

Devamını Gör..
KONYA EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Eğitim Müzeleri 18-24 Mayıs Özel Sayısı - KONYA EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Konya İl Eğitim Tarihi Müzesi, gençlerin, millî, manevi ve kültürel değerleri benimseyen, koruyan ve geliştiren; eski ve yeni sanat ve kültür eserleri, müze ve anıtlar gibi millî değerlerimizi tanıyan, bugünkü yaşantılar ile geçmiş yaşantılar arasında nesneler aracılığıyla bağlantı kurarak tarihini ve geçmiş medeniyetlerin öğretilerini gelecek nesillere ve onların yaşantılarına aktarılmasına katkı sağlayan, gözlem, mantık, hayal gücü ve beğeni duygusu gelişmiş bireyler olarak yetiştirilmeleri amacıyla açılmıştır.

Devamını Gör..
ÇAĞDAŞ MÜZE, MÜZECİLİK VE MÜZE EĞİTİMİ ÜZERİNE

Eğitim Müzeleri 18-24 Mayıs Özel Sayısı - ÇAĞDAŞ MÜZE, MÜZECİLİK VE MÜZE EĞİTİMİ ÜZERİNE

MÖ 6. Yüzyıldan beri var olduğunu bildiğimiz ve öncelikle antik dönem eserlerini muhafaza etme ve koruma amacıyla bir depo görevi gören müzeler; 16. yüzyılda Oxford Üniversitesine bağlı Ashmolean Müzesi (1683) ile birlikte koleksiyonlarını bilinçli olarak halka açan birer kamu kurumuna dönüşmüşlerdir. Bu yaklaşım ve uygulama müzenin kişilere bağlı kapalı yapısını bütüncül bir anlayışla değiştirmiş, bu gelişme çağdaş müzeciliğe atılan önemli bir adım olarak da kabul edilmiştir. Ashmolean Müzesini izleyen süreçte yine İngiltere’de British Museumun (1759), Fransa’da Paris’te Louvre Müzesinin (1793) ve Amerika Birleşik Devletleri’nde Smithsonian Müzesinin (1846) açılması müzenin kısmen de olsa kamuya hizmeti amaç edinen bir felsefeyle yeniden inşasını olanaklı hale getirmiştir. Kamuya hizmeti vurgulasalar da müzeler, 19. yüzyılın ilk yarısına kadar geleneksel olarak sadece “muhafaza etmek” ve belli ölçülerde “izleyiciye açık olmak” yaklaşımını devam ettirmişlerdir.

Devamını Gör..
KÜLTÜREL MİRASIN KORUNMASINDA MÜZE EĞİTİMİNİN ROLÜ

Eğitim Müzeleri 18-24 Mayıs Özel Sayısı - KÜLTÜREL MİRASIN KORUNMASINDA MÜZE EĞİTİMİNİN ROLÜ

Kültür; bir toplumu tanımlayan maddi ve manevi birikimleri, yaşam biçimleri, gelenekleri, görenekleri ve de inançları kapsayan bir kavramdır. Kültürel miras ise, kuşaktan kuşağa aktarma yoluyla edinilen, geleceğe miras olarak bırakılan ve insanlar tarafından üretilen eserler ile topluma ait değerler bütünüdür. Kültürel miras, somut ve somut olmayan kültürel miras olarak iki grupta incelenmektedir.

Devamını Gör..
AFYONKARAHİSAR İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Eğitim Müzeleri 18-24 Mayıs Özel Sayısı - AFYONKARAHİSAR İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Cumhuriyet Dönemi’nde girişilen eğitim öğretim seferberliğinde ön sıralarda yer alan Afyonkarahisar’da, 1926-27 eğitim öğretim yılında 86 okul, 182 öğretmen ve 7364 öğrenci bulunmaktadır.

Devamını Gör..
AĞRI İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Eğitim Müzeleri 18-24 Mayıs Özel Sayısı - AĞRI İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Ağrı ili, Osmanlı Dönemi’nde, Erzurum iline bağlı Beyazıt sancağının bir kasabası durumundadır. Cumhuriyet’in kuruluşundan sonra 1927 yılında Karaköse adıyla il olmuştur. Daha sonra eteklerinde kurulu olduğu Ağrı Dağı’ndan dolayı ilin adı da Ağrı olarak değiştirilmiştir.

Devamını Gör..
ANTALYA İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Eğitim Müzeleri 18-24 Mayıs Özel Sayısı - ANTALYA İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Antalya, Cumhuriyet öncesinde de çok sayıda eğitim kurumunun bulunduğu bir merkezdir. Cumhuriyet Döneminde ilk mesleki okul, 1939 yılında Akşam Kız Sanat Okulu olarak açılmıştır. Bugünkü anlamda ilk ortaokul 1926’da ve ilk lise 1933 yılında eğitim ve öğretime başlamıştır.

Devamını Gör..
BALIKESİR İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Eğitim Müzeleri 18-24 Mayıs Özel Sayısı - BALIKESİR İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Tarih içinde Balıkesir’de açılan ilk eğitim kurumu cami, imarethane ve hamamıyla tam bir külliye olan Yıldırım Medresesidir. Köklü bir eğitim geçmişine sahip olan Balıkesir’de modern eğitim kurumu olarak kabul edilebilecek ilkokul 1864 yılında açılan Balıkesir Rüştiyesidir.

Devamını Gör..
BURDUR İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Eğitim Müzeleri 18-24 Mayıs Özel Sayısı - BURDUR İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Yeni usul eğitim veren iptidai mektepler Burdur’da 1872 yılında açılmış ve 1909 yılına kadar birçok sübyan  mektebi  iptidai  mektebe dönüştürülmüştür. 1892 yılında, Burdur’da 11 iptidâi mektep bulunmaktadır. Bunların 2’si Rumlara, l’i Ermenilere aittir.

Devamını Gör..
BURSA İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Eğitim Müzeleri 18-24 Mayıs Özel Sayısı - BURSA İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Tanzimat sonrası başlayan eğitim reformları çerçevesinde 19. yüzyılın ortalarından itibaren Bursa’da çok sayıda modern okul açılmıştır. Cumhuriyetin ilk yıllarında, Bursa’da maarife bağlı 190 ilkokul mevcuttur.

Devamını Gör..
ÇANAKKALEİL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Eğitim Müzeleri 18-24 Mayıs Özel Sayısı - ÇANAKKALEİL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Çanakkale İl Eğitim Tarihi Müzesi ile ilgili çalışmalar, 2017 yılı içinde yürütülmüş ve tamamlanmıştır. Kurulan komisyon marifetiyle, ilde bulunan okul ve kurumlar da arşiv değeri taşıyan malzemelerin tespiti yapılmış ve ilin en eski okullarından biri olan Çanakkale Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin bir sınıfının İl Eğitim Tarihi Müzesi olarak değerlendirilmesine karar verilmiştir.

Devamını Gör..
ÇANKIRI İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Eğitim Müzeleri 18-24 Mayıs Özel Sayısı - ÇANKIRI İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Çankırı’da modern anlamda ilk eğitim kurumları 19. yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkmıştır. Bunların en önemlilerinden biri Taş Mektep olarak adlandırılan okullardan olan Çankırı Taş Mekteptir. Taş Mektep kütüğünden hareketle Çankırı’da aktif faaliyet gösteren eğitim kurumlarının da tespiti yapılabilmektedir.

Devamını Gör..
DENİZLİ İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Eğitim Müzeleri 18-24 Mayıs Özel Sayısı - DENİZLİ İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Denizli, Selçuklu hakimiyetine girdiği 11. yüzyıldan itibaren Beylikler ve Osmanlılar Devri’nde de ilim ve kültür merkezi olma özelliğini sürdürmüştür. 14. yüzyılda ili ziyaret eden İbn Batuta, şehrin fıkıh bilginleri, şeyh ve ahilerinden söz etmiştir. 18. Yüzyılın son çeyreğinde Denizli’de 19 medrese, 10 muallimhane bulunmaktadır. 19. yüzyıl sonlarında medreselerin Denizli’nin eğitim hayatında önemli bir fonksiyonu olduğu görülmektedir. Cumhuriyet Dönemi’yle birlikte ilkokul, ortaokul, lise, köy öğretmen okulu ve millet mektepleri açılmıştır

Devamını Gör..
EDİRNE İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Eğitim Müzeleri 18-24 Mayıs Özel Sayısı - EDİRNE İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Edirne’de medreselerin kuruluşu XV. yüzyıla dayanmaktadır. 1857’de “Edirne Mekteb-i Rüşdiyesi” adıyla kurulan Edirne Lisesi, 1878’de “Edirne Sanat Mektebi” olarak açılan Edirne Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, 1914’te “Kız İlköğretmen Okulu” olarak açılan Edirne Sosyal Bilimler Lisesi geçmişten günümüze yadigâr kalan köklü okullardandır. Edirne, Cumhuriyet Dönemi’nde, eğitim konusunda hızlı bir gelişme göstermiş olup okuryazar oranı son yıllarda % 99’a ulaşmıştır.

Devamını Gör..
ERZİNCAN İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Eğitim Müzeleri 18-24 Mayıs Özel Sayısı - ERZİNCAN İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

1882 yılında Rüştiyeyi Askeriye olarak inşa edilmeye başlanan Erzincan Lisesi, 1884 yılında tamamlanarak eğitim öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Rus işgali, nüfus mübadelesi, Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı Erzincan’da eğitimin kesintiye uğramasına yol açmıştır.

Devamını Gör..
GAZİANTEP İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Eğitim Müzeleri 18-24 Mayıs Özel Sayısı - GAZİANTEP İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Tarihî süreçte küçük Buhara olarak tarif edilen Gaziantep (eski adıyla Ayıntap), 30’a yakın medresesi ile maarif hayatında önemli bir mevki edinmiştir. Ayıntap’ ta bilinen ilk medrese Eyyubî Emirlerinden El- Melikü’l Eşref Muzafferüddin Musa tarafından XIII. yüzyılın ilk yarısında yapılmıştır.

Devamını Gör..
GİRESUN İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Eğitim Müzeleri 18-24 Mayıs Özel Sayısı - GİRESUN İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Tarih boyunca değişik kültür ve medeniyetlere ev sahipliği yapan Giresun, 14. yüzyılda Türk İslam kültür ve medeniyetiyle tanışmıştır.Tanzimat Dönemi’nde modernleşme, eğitim alanında da sürdürülmüştür. Bu değişim sürecinde sıbyan mekteplerinin yerine iptidai mektepler kurulmaya başlanmıştır.

Devamını Gör..
ISPARTA İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Eğitim Müzeleri 18-24 Mayıs Özel Sayısı - ISPARTA İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Isparta eğitim açısından oldukça köklü bir geçmişe sahiptir. Selçukluların Anadolu’ya yerleşmelerinden hemen sonra Isparta’da birçok eğitim kurumu kurulmuştur. 1224 yılında eğitim ve öğretime başlayan Atabey Medresesi buna iyi bir örnektir. Cumhuriyetin kuruluş yıllarında 23’ü öğretmensizlik nedeni ile kapalı, 56‘sı açık, toplam 79 okul bulunurken, 1928-1929 öğretim yılında 89 ilkokulda 160 öğretmen ve 6.819 öğrenci bulunmaktadır. 1940 yılında kurulan Gönen Köy Enstitüsünden mezun olan öğretmenler, köylerdeki eğitim öğretim faaliyetlerine önemli ölçüde ivme kazandırmışlardır. 1969 yılında Isparta Eğitim Enstitüsü kurulmuştur.

Devamını Gör..
İZMİR İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Eğitim Müzeleri 18-24 Mayıs Özel Sayısı - İZMİR İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

İzmir’de Maarif İdaresi 1870’lerin son yıllarında kurulmuştur. Maarif Vekâleti ile birlikte 1926 yılında maarif emirlikleri kurulmuş, İzmir vilayeti mıntıkalara ayrılmış her mıntıkaya bir müfettiş tayin edilmiştir. Maarif emirliğinin iyileştirme çalışmaları sonucunda yeni mektep binaları açılmış, teknik bilgiler artmış ve sıkı denetimler yapılmıştır. Cumhuriyet’in onuncu yılında İzmir’de görkemli okul açılışları yapılmış, öğrenci sayısında gözle görülür artışlar yaşanmıştır.

Devamını Gör..
KARS İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Eğitim Müzeleri 18-24 Mayıs Özel Sayısı - KARS İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Kars, bir geçiş noktası olması nedeniyle, tarih boyunca farklı devletlerin yönetimine girmiştir. Özellikle Osmanlı’nın son döneminde Rus idaresine geçtiği yıllarda eğitim- öğretim açısından son derece sıkıntılı dönemler geçirmiştir. 1873 salnamesine göre Kars sancağında 20 medrese, 20 sıbyan mektebi ve 1 rüştiye bulunmaktadır.

Devamını Gör..
KIRKLARELİ İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Eğitim Müzeleri 18-24 Mayıs Özel Sayısı - KIRKLARELİ İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

İl Eğitim Tarihi Müzesi, Kırklareli Atatürk Anadolu Lisesinde kurulmuştur. Okulun açılış tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber bir asrı aşkın geçmişi vardır. İlk defa Kırklareli Rüştiyesi adı altında Kapan Cami’nin yanındaki dershanede hizmete girmiş, burada 1877 yılına kadar tek muallimle hizmet vermiştir.

Devamını Gör..
KIRŞEHİR İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Eğitim Müzeleri 18-24 Mayıs Özel Sayısı - KIRŞEHİR İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Kırşehir, Anadolu’nun kavşak noktalarından birinde konumlanmış bir ildir. Bu durum Kırşehir tarihini gerilere kadar götürmekle birlikte kentin eğitim tarihine de köklü kurumlar kazandırmıştır. Bu kurumların en önemlilerinden biri olan Caca Bey Medresesi, Anadolu Selçuklu Sultanı II. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde Kırşehir Emiri Nureddin Caca tarafından 1271-1272 yılları arasında yaptırılmıştır.

Devamını Gör..
MALATYA İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Eğitim Müzeleri 18-24 Mayıs Özel Sayısı - MALATYA İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Malatya, Selçuklulardan bu yana önemli bir merkez olarak kabul edilmiş olup, gerek Selçuklu gerekse Osmanlı Dönemi’nde klasik dönem eğitim kurumlarına ev sahipliği yapmıştır. Cumhuriyet öncesinde önemli sayılabilecek eğitim kurumlarının başında Şihabiye-i Kübra Medresesi, Halfetih ve Hüseyin Gazi Medreseleri gelmektedir.

Devamını Gör..
MANİSA İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Eğitim Müzeleri 18-24 Mayıs Özel Sayısı - MANİSA İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Yüzyıllar boyunca Türk egemenliğinde kalan Manisa, Cumhuriyet dönemine kadar önemli bir eğitim ve kültür merkezi olmuştur. Osmanlı şehzadelerinin burada valilik yapmaları bunun temel nedenlerinden biridir. Özellikle 18. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Manisa’da çok sayıda eğitim kurumu açılmıştır. 1923 yılında Manisa köylerinin % 11,2’sinde eğitim kurumu mevcuttur. Bu oran, 1950’ ye gelindiğinde 4 kat artarak % 43,3’e ulaşmıştır. 1923 yılında Manisa köylerinde 98 öğretmen görev yapmaktadır. Bu rakam 1950 yılına gelindiğinde 379 olmuştur.

Devamını Gör..
KAHRAMANMARAŞ İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Eğitim Müzeleri 18-24 Mayıs Özel Sayısı - KAHRAMANMARAŞ İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Kahramanmaraş’a bağlı Afşin ilçesinde, Selçuklu Sultanı I. İzzeddin Keykavuş zamanında yaptırılan Ashabü’l-Kehf Medresesi, ilde bilinen ilk eğitim kurumudur. Bu döneme ait günümüze kadar ulaşan tek eğitim kurumu da bu medresedir. Osmanlı Dönemi’nde Dulkadiroğlu Beyliği zamanında yaptırılan medreselerin faaliyetleri devam etmiş, bunun yanı sıra yeni medreseler yapılmıştır.

Devamını Gör..
MUŞ İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Eğitim Müzeleri 18-24 Mayıs Özel Sayısı - MUŞ İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Osmanlı Devleti’nde Tanzimat Fermanıyla başlayan Batılılaşma hareketleri sayesinde eğitim faaliyetleri de artmıştır. Bu süreç içinde taşrada eğitim seferberliği başlamış, bunun yansımaları Muş sancağında da hissedilmiştir.

Devamını Gör..
NİĞDE İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Eğitim Müzeleri 18-24 Mayıs Özel Sayısı - NİĞDE İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Cumhuriyet öncesinde Niğde’deki eğitim Selçuklulara kadar uzanır. İslam’ın kök salmaya başladığı çağlarda Niğde’de birçok medrese açılmıştır. Selçukluların yanında İlhanlı Devleti ve özellikle Karamanoğlu Beyliği Dönemi’nde Niğde, önemli eğitim merkezlerinin yer aldığı bir sancaktır.

Devamını Gör..
ORDU İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Eğitim Müzeleri 18-24 Mayıs Özel Sayısı - ORDU İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

İlimizin en eski okulu olan ve 1949 yılından beri 69 yıldır kesintisiz eğitim öğretim hizmeti veren Ordu Lisesinde kurulan İl Eğitim Tarihi Müzesinin açılışı 2017 tarihinde gerçekleştirildi. İl genelinde eğitim tarihi açısından arşiv değeri taşıyan; evrak, doküman, yayın, kitap, dergi, rehber, broşür, katalog, fotoğraf, video film, film şeridi, dia, eğitim araç ve gereçleri, özellikle geçmiş yıllara ait ders kitapları ve eğitim materyalleri ile objeler Ordu Lisesinde toplanmış ve planlama kapsamında, Ordu İl Eğitim Tarihi Müzesi kurulmuştur.

Devamını Gör..
RİZE İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Eğitim Müzeleri 18-24 Mayıs Özel Sayısı - RİZE İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Osmanlı Dönemi’nde ilk eğitim bakanlığı 17 Mart 1857’de Maarifi Umumiye Nezareti adı altında kurulmuştur. Bu nezarete bağlı olarak illerde vilayet maarif meclisleri ve ilçelerde de maarif komisyonları oluşturulmuştur. O yıllarda Trabzon’un kazası olan Rize Maarif Komisyonuna bağlı olarak da (daha önceden eğitim öğretim veren mahalle mektepleri ve medreseler hariç) ilk sistematik eğitim kurumları açılmıştır. 1876 yılında açılan Rize İlk Rüştiye Mektebi ile 1910 yılında açılan Rize İdadisi, eğitim tarihimizin en eski okullarındandır.

Devamını Gör..
SAKARYA İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Eğitim Müzeleri 18-24 Mayıs Özel Sayısı - SAKARYA İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Sakarya’da Cumhuriyet Dönemi’nin bugünkü eğitim anlayışına göre ilk eğitim faaliyetleri Yunan işgali ile Hendek kazasına taşınan Adapazarı İdadisinin 27 Haziran 1923 günü tekrar Adapazarı’na taşınması ile başlamıştır. 3 Eylül 1923 günü, Adapazarı ve Geyve’deki okullarda fen bilgisi ve Türkçe dersleri vermek üzere bölgeye öğretmen tayinleri yapılmıştır. Cumhuriyet Dönemi’ndeki ilk eğitim kurumu ise Cumhuriyetin kuruluşunun 13. yıldönümü olan 29 Ekim 1936’da açılan Sakarya Ortaokuludur.

Devamını Gör..
TEKİRDAĞ İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Eğitim Müzeleri 18-24 Mayıs Özel Sayısı - TEKİRDAĞ İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Osmanlı döneminde Tekirdağ, İstanbul gibi bir şehre, bir imparatorluk ve kültür merkezine yakınlığından dolayı, başta Malkara, Hayrabolu, Çorlu ve Saray ilçelerinde olmak üzere pek çok külliyeye sahiptir. 1863 yılında Tekirdağ’da vakıf gelirleriyle kurulan sekiz okul bulunmaktadır. 1901 yılında Tekirdağ’da, yedisi Türklere ve yedisi gayrimüslimlere ait 14 okul faaliyettedir

Devamını Gör..
TOKAT İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Eğitim Müzeleri 18-24 Mayıs Özel Sayısı - TOKAT İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Tarihi boyunca önemli bir ticaret ve kültür merkezi olmuş, 14 devleti ve birçok beyliği bünyesinde barındırmış önemli bir Anadolu şehridir. Hitit, Frig, Roma, Bizans, Danişmentli, İlhanlı, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait eserleri Tokat’ın her bölgesinde bulabilmek mümkündür. Bu yönüyle Tokat bir açık hava müzesi konumundadır. Tokat’ta günümüzde de eğitim öğretimin devam ettiği en eski lise olan Gazi Osman Paşa Lisesi, 1884 yılında üç yıllık rüştiye olarak açılmış, 1902 yılında da idadiye dönüştürülmüş ve günümüzde de bu tarihî binada eğitim öğretime devam etmektedir.

Devamını Gör..
TRABZON İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Eğitim Müzeleri 18-24 Mayıs Özel Sayısı - TRABZON İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

I.Dünya Savaşı ve Rus işgali yıllarında Trabzon’daki okulların çoğu kapanmıştır. Öğrenci ve öğretmenler askere alınmış, binalar askerî bina ve hastane olarak kullanılmıştır. Dar’ül Muallimin ve Trabzon Sultanisi bu dönemin izlerini taşıyan iki köklü okuldur.

Devamını Gör..
DÜZCE İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Eğitim Müzeleri 18-24 Mayıs Özel Sayısı - DÜZCE İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Düzce İl Eğitim Tarihi Müzesi, kuruluşu itibarıyla ilin en eski lisesi olan Düzce Lisesinin mirasını taşıyan, 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi binasının giriş katı kuzey bölümünde yer alan 130 metrekarelik alana kurulmuştur.

Devamını Gör..
UŞAK İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Eğitim Müzeleri 18-24 Mayıs Özel Sayısı - UŞAK İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Uşak İl Eğitim Tarihi Müzesine yönelik çalışmalar, 2017 yılı içerisinde yürütülmüş ve tamamlanmıştır. İl genelinde bulunan tüm okullarla irtibata geçilerek tarihî değeri bulunan eğitim materyalleri istenmiş ve ilgisi olan kişi ve kurumlarla diyalog kurularak bu envanterlerin arttırılması talep edilmiştir.

Devamını Gör..
ZONGULDAK İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Eğitim Müzeleri 18-24 Mayıs Özel Sayısı - ZONGULDAK İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Zonguldak il eğitim tarihinin en önemli tanıklarından olan, Zonguldak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 1945 yılında Erkek Sanat Enstitüsü olarak Soğuksu’da eğitime başlamıştır. 1949 yılından itibaren Maden Teknik Okulu olarak hizmet veren kurum, 1925 yılından 1945 yılına kadar maden mühendisi yetiştirmiştir. 1945 yılından bugüne ise meslek lisesi olarak hizmet vermiştir.

Devamını Gör..
AKSARAY İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Eğitim Müzeleri 18-24 Mayıs Özel Sayısı - AKSARAY İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Kurtuluş Savaşı yıllarında ilde bulunan eğitim kurumlan, Kuva-yı Milliye safında azim ve kararlılıkla çalışmış, millî bilincin güçlendirilmesine katkıda bulunmuştur.

Devamını Gör..
BAYBURT İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Eğitim Müzeleri 18-24 Mayıs Özel Sayısı - BAYBURT İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Bayburt’ta 1962 yılında Bayburt Erkek Sanat Okulu açılmıştır ve bugün Bayburt Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak eğitime devam etmektedir. Bayburt’ta 1964 yılında kurulan bir başka okul ise Bayburt Lisesidir.

Devamını Gör..
KARAMAN  İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Eğitim Müzeleri 18-24 Mayıs Özel Sayısı - KARAMAN İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Karaman’da millî eğitim müdürlüğü teşkilatının ne zaman kurulduğuna dair kesin bir bilgi yoktur. Başöğretmenliğin olduğu dönemlerde Gazi İlkokulu başöğretmeni, aynı zamanda ilçe millî eğitim müdürlüğü görevine de bakmakta idi.

Devamını Gör..
KIRIKKALE  İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Eğitim Müzeleri 18-24 Mayıs Özel Sayısı - KIRIKKALE İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Kırıkkale Neolitik ve Kalkolitik Çağ’dan günümüze birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehirdir. 11. yüzyıldan itibaren Türkleşmeye ve İslamlaşmaya başlamıştır. Kırıkkale’de Selçuklu ve Osmanlı Dönemi’nde ve daha sonra da Cumhuriyet Dönemi’nde önemli eğitim kurumlan faaliyet göstermiştir.

Devamını Gör..
BATMAN  İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Eğitim Müzeleri 18-24 Mayıs Özel Sayısı - BATMAN İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Batman İl Eğitim Tarihi Müzesinin yer aldığı Batman Lisesi 1968 yılında kurulmuş ve bir süre Turgut Özal Anadolu Lisesi adıyla eğitim öğretime devam etmiştir. Bugün okulun adı yeniden Batman Lisesi olmuştur.

Devamını Gör..
OSMANİYE İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

Eğitim Müzeleri 18-24 Mayıs Özel Sayısı - OSMANİYE İL EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ

1960’lı yıllara gelindiğinde, Osmaniye’de 5 okulun derslik sayısı 40 iken 99’a, köylerdeki ilkokul sayısı 28’e çıkarılmış, halkın bazı evlerinin de okula dönüştürülmesi üzerine okulsuz köy kalmamıştır. Ayrıca ortaokuldaki öğrenci sayısı 1959’da 957 iken 2.341’e çıkmıştır.

Devamını Gör..